Severdigheter

Når du først er i Egersund, finnes det en rekke flotte severdigheter som er verdt å få med seg.

Trollpikken 

Den verdenskjente Trollpikken er en spektakulær fjellformasjon i Egersund, Norge. Den står og strutter i heia mellom Kjervall og Veshovda. Formasjonen er et realt fallossymbol som speider ut over Dalane.Trollpikken gjør seg veldig godt i disse selfie-tider, som du kan se her på Instagram og facebook. Det er laget en egen nettside til ære for fjellformasjonen. Se den vakre Dalane-naturen og bilder av den morsomme steinen på instragram på f.eks profilen til @trollpikkenofnorway eller @trollpikken. Kjør eller sykle til parkeringsplassen, eller ta den flotte litt lengre fotturen som starter ved hotellet.

Eigerøy fyr

Eigerøy fyr er en av de mest besøkte attraksjonene i Egersund. Det var Norges første støpejerns fyr, bygget i 1853-54. Fyret ble reist for å lose skipstrafikken langs en ugjestmild kyststrekning. Det særegne og vakre kyst- og kulturlandskapet på Midbrødøya står i en særstilling i fylkessammenheng. Beskyttet av en lav front av
opprevne og bølgeskurte klipper i sør og vest, ligger et intimt landskap satt sammen av små teiger med innmark, myr, skog og lynghei klemt inn mellom snaue bergknauser på nordsida av øya. Den treløse og svært kuperte øya er skjøtet som beitemark i utallige generasjoner av mange ulike gårder, noe som også er forklaringen til alle grindene på vegen.

Egersund is- og sjokoladefabrikk 

Midt i gågaten i Egersund ligger en ekte is- og sjokoladefabrikk. Isen lages på italiensk vis og kalles derfor gelato. Her eksperimenters det med smaker og teknikker, og de har vunnet flere priser på Gladmatfestivalen. Meld deg på et sjokoladelagingskurs, eller ta med gjengen på smaking og historiefortelling. Her kan du sitte ned og nyte lunsj og deilige desserter og kaffe, eller du kan ta med godbitene hjem. Lokalet er designet slik at du kan se inn i produksjonen. Det er spennende å se ekte håndtverk. Lyst på søtsaker? Klikk for en sniktitt på Instagram.

Trehusbyen Egersund

Egersund sies å være en av Norges aller best bevarte trehusbyer. Her kan du tusle rundt i små koselige gater blant verneverdige trehus som i dag huser butikker, restauranter, kafeer og små boliger. En trivelig gå- og shoppinggate strekker seg fra hotellet gjennom sentrum. Klikk her for å se hvilke butikker du finner i Egersund.  Kulturstien i sentrum har blitt en populær aktivitet for turister. 

Berentsens Brygghus

Berentsens Brygghus ble etablert i Egersund i 1895 og ledes i dag av 4. og 5. generasjon. Det produseres alt fra brus til øl og brennevin. I 2018 startet Berentsens Brygghus eget destilleri hvor de lager Whisky, Akevitt og Gin og det er mulighet for bryggeri/destilleri-omvisning og ølsmaking.  I løpet av 2022 åpner et helt nytt smaks- og opplevelsessenter. Øl- og brusutsalget er åpent mandag – lørdag. Hvilken Berentsen brus er din favoritt?

Varberg – en fjelltopp i sentrum

Varberg er et spennende utkikkspunkt midt i Egersund by. Fjellet ligger en liten gåtur fra hotellet. På toppen har man flott utsikt over byen og innseilingen til Egersund havn. Det er lett å finne stedet, da et stort teletårn er plassert på det høyeste punktet. Her er det benker hvor en kan sitte ned og nyte medbrakt niste. Varberg er et sentralt friluftsområde som er tilrettelagt med parkeringsplass, tursti rundt toppen og veg til toppen hvor det er montert informasjonstavler og en kikkert for den som vil se nærmere på detaljer i byen og omegn.

Egersund Fayancemuseum

Egersund Fayancemuseum er et museum knyttet opp mot produksjonen til A/S Egersunds Fayancefabriks Co. (1847 – 1979). I mer enn 132 år forsynte fabrikken i Egersund det norske folk med steintøy både til hverdag og fest. Fabrikken hadde en usedvanlig omfangsrik produksjon med et vell av ulike modeller og dekorer. Fayance fra Egersund er i dag populære samleobjekt. Museumet viser et utvalg av gjenstander fra fabrikkens lange historie. Utstillingene viser også hvordan fajansefabrikken utgjorde en hjørnestein i Egersunds by. Egersund Fayancemuseum har gjennomført universell utforming i alle ledd både med hensyn til adkomst og formidling. Det er et eget berøringsgalleri spesielt for blinde og svaksynte der alle besøkende har anledning til å ta og føle på gjenstandene.