Elisabeth og Mathias fikk sitt drømmebryllup: – Vi følte oss som kjendiser

Elisabeth Mong Eide og Mathias Tengesdal Ipsen fra Egersund ville ha et bryllup de kunne slappe av i. Det fikk de på Grand Hotell Egersund.

– Alt ble tatt hånd om. Det var helt fantastisk.

Elisabeth Mong Eide smiler fra sofaen på Grand Hotell Egersund. 28. mai 2022 sa hun og Mathias ja til hverandre i parken i Egersund. Etterpå gikk de den korte turen til hotellet i hjertet av byen. Der stod alt klart.

Tenkte praktisk

– Det var jo en risiko med utebryllup med vårt klima, men vi hadde en plan B og det var faktisk å ha vielsen inne på hotellet, forteller ekteparet.

Men med strålende sol og fint vær, holdt det lenge med plan A denne fine maidagen.

Egentlig så hadde Elisabeth sett for seg et romantisk utebryllup i en hage.

– Men da det kom til stykket, og med tre unger, så måtte vi tenke praktisk, sier hun og ler.

Minstemann var bare ett år da foreldrene ble herr og fru. De eldste var fem og åtte år. Alle tre var med på vielsen, men festen var kun for voksne.

 

– Skal vi bare gjøre det, spurte Mathias med en ring i hånda en regnfull dag på Eigerøy fyr.

 

Tre år senere og ett barn rikere, fikk endelig Elisabeth og Mathias sin drømmedag. 

 

 

– Skal vi bare gjør det?

Elisabeth og Mathias hadde vært et par i 9 år da han overraska Elisabeth med det hun omtaler som et frieri i hermetegn, til forsiktige protester fra ektemannen.

– Vi var på tur på Eigerøy fyr og jeg stod og kikket inn i den kikkerten som aldri virker og så bare stod han der med en ring. Jeg tror du sa noe sånt som: “Skal vi bare gjøre det?”

Elisabeth ler. Forteller at hun hadde merka det det var noe på gang.

– Men det var jo et frieri, skyter ektemannen inn for å få vekk hermetegnene.

Kalenderen hvilte da på 2019 og de to bestemte seg for datoen 29.8 2020. Brudekjole ble kjøpt og invitasjoner sendt. Men det som ingen hadde forutsett skulle skje, skjedde, Norge ble koronastengt og bryllupet måtte utsettes.

– Spennende å se om kjolen passet

Året etter ba det kommende ekteparet familie og venner å holde av en dato i juni, men pandemien gjorde det fremdeles vanskelig å planlegge en stor feiring. I tillegg ble Elisabeth gravid og bryllupet ble nok en gang utsatt.

Men i mai 2022 lå alt til rette for den store dagen.

– Vi hadde gledet oss veldig lenge, og så var det jo litt spennende å se om kjolen passet etter graviditet og fødsel, sier Elisabeth.

Både Elisabeth og Mathias er fra Egersund og ønsket å ha bryllupet her.

– Vi hadde gode erfaringer som bryllupsgjester på Grand hotell og syntes det var et veldig fint lokale, forteller Mathias om hvorfor bryllupsfesten ble holdt akkurat her

– Og med tre unger og en travel hverdag fant vi ut at det var veldig greit at noen bare ordnet alt for oss, sier Elisabeth.

Derfor tok paret kontakt med Iselin Grøsfjeld Skogen på Grand hotell. Sammen ble de enige om hvordan bryllupsfesten skulle være.

Paret valgte selv ut farger på blomster, servietter og lys, fikk smake på maten og velge ut de vinene de likte best sammen med forlovere.

– Vi har en bryllupspakke som utgangspunkt, men alle bryllupsfeiringer blir skreddersydd og akkurat slik paret ønsker seg, sier Iselin om prosessen.

Marthias og Elisabeth ville gjerne ha runde bord til 79 gjester og trengte tilgang til noe teknisk utstyr. Selve bordpyntinga tok hotellet seg av.

– Men vi var innom dagen før for å se, sier Mathias.

KLART TIL FEST: Storsalen på Grand Hotell Egersund pyntet til bryllupsfest. Brudeparet velger farger og sin personlige vri. Hotellet ordner resten. Bildene er ikke fra Elisabeth og Mathias sin bryllupsfest.

– Følte oss som kjendiser

På selve dagen, kjente det ferske ekteparet at de slappet av i det de gikk inn døra på hotellet.

– Alt skjedde bare. Vi kom til dekket bord og alt var klart. Det som var så fint var at det var de samme folkene vi forholdt oss til hele veien. Det var veldig enkelt og så var det så hyggelig at Iselin tok i mot oss da vi kom. Det føltes så trygt og fint, sier Elisabeth, som også satte pris på at hotellet tok hele dialogen med toastmasteren om kjøreplanen for kvelden.

– Vi kunne rett og slett senke skuldrene, slappe av og kose oss, legger hun til.

Paret hadde flere tilreisende gjester. De fikk selvsagt rom på hotellet. Det gjorde også det nybakte ekteparet, som fikk velge seg akkurat det rommet de likte best.

– Jeg føler at de som jobber på hotellet virkelig ville at vi skulle skinne. Vi følte oss som kjendiser, sier hun og smiler mot ektemannen som ler litt av beskrivelsen, men som ikke er uenig.

– Det var en utrolig fin dag. Alt var tipp-topp. Vi ville gjort det igjen, på akkurat samme måten, slår paret fast.

De er glade for at de valgte å ikke ordne alt selv.

– Hvis vi skulle ha leid lokale og funnet ut av og ordnet alt selv – det hadde nok kostet det også, slår hun fast.

HJELPER MED DET MESTE: Iselin Grøsfjeld Skogen, konferanse- og arrangementssjef på Grand Hotell Egersund og sørger for at alt er på plass på den store dagen.

– Brudeparet skal være i sentrum

Iselin Grøsfjeld Skogen er konferanse- og arrangementssjef på Grand Hotell. Hun sklir også glatt inn i rollen som bryllupsplanlegger når det trengst, og det er lett å se at hun trives i rollen.

For Iselin er det viktig at brudeparet virkelig kjenner seg ivaretatt og at de står i sentrum denne dagen.

– Hos oss får de full pakke. Vi fikser alt, men selvsagt på den måten brudeparet ønsker. Som sagt så er det skreddersøm det vi holder på med, sier Iselin.

Hotellet har en egen brullypsmeny å velge fra, men alt er mulig.

– Brudeparet skal få det akkurat som de vil. Vil de ha en annen meny så fikser vi det, sier hun.

Hotellet har avtale med en blomsterforhandler. Det eneste brudeparet må gjøre er å komme med sine ønsker, enten det er noen spesifikke blomster eller bare farger.

– Vi vil at brudeparet skal senke skuldrene. Når de kommer inn dørene hos oss skal de vite at alt er på plass.

Hotellet dekker og pynter slik brudeparet ønsker, enten det er langbord, runde bord eller begge deler. Alt er klart dagen før festen.

– Planlegging er en del av pakken

– Jeg blir jo på en måte som en bryllupsplanlegger, men hos oss er planleggingen en del av pakken, sier Iselin og trekker fram at kvalitet i alle ledd er viktig for hotellet, enten det er maten, pynten, utstyret, personalet og servicen.

– Alle er veldig opptatt av at kundene våre skal være i sentrum, og ved bryllup gir vi alltid det lille ekstra. Her er ingenting tilfeldig og når brudeparet kommer inn døra, skal alt være klart, sier hun.

For de som ønsker seg kirkebryllup, er det kort vei. Egersund kirke ligger bare en spasertur vekke og med hotellet på laget blir det virkelig et kortreist bryllup på alle måter.

Er det fint vær, kan mottakelsen være på hotellet sin egen takterrasse.

Rogalands eldste

Grand hotell ble stiftet i 1878, da som Hotel Jæderen, og er Rogalands eldste hotell som enda er i drift.

Grand Hotell Egersund er fordelt på 10 ulike bygninger og på en rundtur i hotellgangene er det lett å bli sjarmert.

Her sitter historien virkelig både i og på veggene, enten det er gamle tømmervegger som kommer til syne, et gammelt seilkart eller et svart-hvitt bilde fra tidligere hotelltider.

– Faktisk ble de gamle seilkartene brukt som fuktsperre da bygningen ble bygget, forteller Iselin.

Både hun og resten av hotellpersonalet er opptatt av å fortelle historien til det unike Egersund-hotellet.

Vernet og unikt

Hotellet har 101 unike hotellrom, restaurant, vin- og cocktailbar, vinkjeller og et førsteklasses kjøkken. Alle bygningene som sammen danner hotellet er en del av den verneverdige trehusbebyggelsen fra 1850-tallet i sentrum av Egersund.

Hotel Jæderen ble totalskadet i brann i 1896. Eieren benyttet anledningen til å bygge opp igjen bygningen på en måte som var mer tilpasset hotelldrift og til gjenåpningen i 1897 hadde også hotellet fått nytt navn: Grand Hotell.

Grand Hotell Egersund har blitt utvidet og forandret i flere omganger. Siste gang i 2019, da første etasje av Storgaten 12 ble bygget om til det som i dag er Eigra kjøkken & bar, en møteplass like mye som et spisested, både for hotellgjester og egersundere.

Se også

Selskapslokaler

Les mer

Alle Rom

Våre rom

Les mer